Україна збільшила виробництво цукру на 30%

У поточному 2021/2022 маркетинговому році (1 вересня 2021 року – 31 серпня 2022 року) станом на 25 липня в Україні на 33 заводах вироблено 1,45 млн тонн цукру, що становить 130,5% виробництва минулого маркетингового року. Про це повідомило Міністерство аграрної політики.

“Відповідно до балансу попиту та пропозиції цукру, розрахованого Мінагрополітики, перехідні залишки на початок 2021/2022 маркетингового року оцінюються у 332 тис. тонн, що відповідає тримісячній потребі внутрішнього ринку (оптимальним запасом є двомісячна потреба внутрішнього ринку)”, – йдеться у повідомленні.

При цьому пропозиція цукру в поточному маркетинговому році становить 1,8 млн тонн, що цілком достатньо для:

  •     забезпечення внутрішнього ринку, обсяг якого оцінюється в межах 1,21 млн тонн (з розрахунку споживання 28,9 кг/рік на одну особу);
  •     створення експортного потенціалу в обсязі 120 тис. тонн (з яких 70 тис. тонн цукру та 50 тис. тонн цукровмісні продукти);
  •     формування суттєвих запасів на початок 2022/2023 маркетингового року обсягом 470 тис. тонн, що відповідає майже п’ятимісячному обсягу внутрішнього споживання.

Що стосується експорту, то за 10 місяців поточного маркетингового року експортовано 73 тис. тонн цукру, включаючи продукти з вмістом цукру.

У міністерстві додали, що у 2022 році цукрові буряки посіяні на площі 180,4 тис га.

“При прогнозній врожайності 430-440 ц/га валовий збір цукрових буряків (за сприятливих погодних умов) прогнозується на рівні 7,830 млн тонн, з яких при виході цукру 13,5-14% можна виробити близько 1,080 млн тонн цукру. З 1 вересня 2022 року планується здійснювати виробництво цукру найбільш потужними 23 цукровими заводами”, – заявили у Мінагрополітики.

З урахуванням перехідних залишків на 1 вересня 2022 року ресурси цукру на період наступного 2022/2023 маркетингового року (1 вересня 2022 року – 31 серпня 2023 року):

  •     у повному обсязі забезпечать потребу внутрішнього ринку, яка прогнозується в 1,13 млн тонн, з них 1,07 млн ​​тонн – споживання населенням),
  •     експортний потенціал у 2022/2023 маркетинговому році оцінюється в 100 тисяч тонн, з яких 50 тисяч тонн – цукор, 50 тисяч тонн – цукровмісні продукти;
  •     перехідні залишки на 1 вересня 2023 року, за прогнозними розрахунками, очікуються обсягом 370 тисяч тонн, що відповідає майже чотиримісячному обсягу внутрішнього споживання.

Оскільки цукру в Україні з надлишком, жодних обмежень на його експорт встановлювати не планується, резюмували в міністерстві.

Нагадаємо, Кабмін затвердив план продовольчої безпеки України. Розроблено цілий комплекс заходів щодо забезпечення продовольчої безпеки в країні в умовах воєнного стану.

Будьте здорові. Навіщо Україні податок на цукор


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

 

Джерело: https://ua.korrespondent.net/business/economics/4499059-ukraina-zbilshyla-vyrobnytstvo-tsukru-na-30

Previous post Енергопостачання, пандемія, інфляція: як ЄС має намір виходити з кризи
Next post Готові запустити взимку всі 15 блоків – Енергоатом